„Dosarul Transferurilor” frauduloase din fotbalul românesc a ajuns la final, iar peste două săptămâni Tribunalul București va da sentința la prima instanță. Opt conducători de cluburi, actuali și foști impresari tremură la gândul că pot ajunge după gratii. Faptele lor sunt pedepsite de Codul penal cu închisoare cuprinsă între 10 și 20 de ani.
Curentul e clar: România dorește să arate Europei că are o justiție eficientă și că a decis să-și rezolve problemele cu marii corupți. Cu atât mai mult cu cât la vară urmează să fie dat publicității Raportul anual pe justiție al Comisiei Europene (la cel intermediar am fost trași de urechi din cauză că pedepsele sunt prea mici!). Fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani cu executare pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Cândva ministru de finanțe, Decebal Traian Remeș a fost condamnat la trei ani în „Dosarul Caltaboșul”. Marian Iancu, bossul de la Poli Timișoara, a fost „gratulat” cu zece ani în „Cazul Rafo”. Până și Bercea „Mondial” a luat ieri șapte ani și jumătate în ciuda relațiilor sale sus-puse. Fotbalul e un vector de imagine care va păstra, aproape sigur, pedepsele pe aceeași linie…
Copos: „Am fost un idiot care a investit bani în Rapid„
Cei opt inculpați și-au strigat nevinovăția la finalul ultimei înfățișări, marți seara. „Nu sunt vinovat pentru nicio faptă incriminată de procuror. Sunt vinovat că am fost un idiot care a investit zeci de milioane de euro în Rapid”, a clamat George Copos, cel care a împrumutat clubul giuleștean cu 21 de milioane de euro. „Sunt total nevinovat, am apărat doar interesele clubului Dinamo. Și am făcut-o cu succes și cu un profit considerabil”, a punctat și Cristi Borcea. Ioan Becali, cel pentru care procurorul a cerut, ca și pentru fratele său, Victor, pedeapsa maximă, și-a păstrat tonul arogant: „Dacă mi se aduce o singură dovadă că într-un cont de-al meu a fost virat vreun ban din aceste transferuri incriminate, atunci eu, Ioan Becali, vin și mă predau singur”.
Dintre toți, circumstanțe atenuante au doar doi. Gică Popescu a plătit impozitul de 400.000 de dolari aferent milionului de dolari primit pentru transferul lui Bratu la Galatasaray. „Fiind un proces de evaziune fiscală, recuperarea prejudiciului cântărește foarte mult”, susțin surse din justiție. Al doilea este Jean Pădureanu, care ar fi colaborat cu organele de anchetă.
În vară, Comisia Europeană va da publicității „raportul anual pe justiție”. Va fi folosit fotbalul românesc ca exemplu?
Mă consider total nevinovat și consider că după trei ani de zile de proces nici acum nu știu de ce sunt acuzat. Am ținut mereu la imaginea mea și niciodată nu aș fi putut fi capabil de o faptă penală, prin care să șterg cu buretele o muncă de 20 de ani pe terenul de fotbal Gică Popescu, fost internațional
Consiliul superior al magistraturii s-a autosesizat în „cazul Becali”
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Nicoleta Ghica, a declarat ieri că practica inspecției judiciare este să se sesizeze și să cerceteze cazurile de genul scandalului provocat marți de Ioan Becali în sala de judecată de la Tribunalul București. Fostul impresar a amenințat judecătoarea, a urlat în sală și a cerut să i se pună cătușe. „În acest caz, CSM are obligația de vedea dacă a fost atinsă onoarea judecătorului. Nu vă așteptați însă la măsuri concrete, nu va fi arestat nimeni. Mai mult ca sigur se va face un raport, urmat de o concluzie prezentată presei. Adică vorbe. Mai degrabă putea lua măsuri judecătoarea, care putea să întocmească un proces verbal pentru infracțiunea de audiență și să sesizeze Parchetul”, a declarat o sursă din justiție.
Toți cei opt inculpați au sechestru pus încă din 2008 pe unele bunuri. De pildă, frații Becali au sechestru pus pe trei case, iar Borcea, pe un imobil în Pantelimon, pe strada Cernica
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER